18.2.2016 7.00

Vammaistyön koulutus Iso Kirja-opistossa 14.-15.5.

Samalla viivalla – Saavutettavassa seurakunnassa on koulutustapahtuma, joka haastaa Suomen helluntaiseurakuntia aloittamaan aktiivisen vammaistyön. Koulutus tarjoaa ajankohtaista tietoa ja käytännön valmiuksia pastoreille, diakoneille ja kaikille vammaistyöstä kiinnostuneille. Kokemusasiantuntijoina ja musiikissa koulutuspäivillä palvelevat Tarja ja Jouko Varjonen ja kouluttajina Tarja Honkanen, Anneli Karras, Aki Miettinen ja Marjukka Anttila.

Miksi järjestämme koulutustapahtuman?

Pari vuotta sitten monissa seurakunnissa vietettiin Samalla viivalla-vammaisteemapäivää. Osa seurakunnista allekirjoitti myös julkilausuman, jossa haluttiin nostaa vammaiset henkilöt samalle viivalle muiden seurakuntalaisten kanssa. Seurakunnissa on kuitenkin edelleen monenlaisia esteitä, niin fyysisiä kuin asenteellisia, jotka estävät vammaisia osallistumasta täysivaltaisina jäseninä Kristuksen ruumiin toimintaan. Samalla viivalla – Saavutettavassa seurakunnassa koulutusviikonloppu haluaa tuoda näitä esteitä näkyville, jotta kukin osallistuja saisi keinoja ja työkaluja niiden poistamiseen. Haluamme myös esitellä hyviä käytäntöjä eri puolilta Suomea, joissa on onnistuttu tuomaan vammaisia samalle viivalle muiden kanssa.

 Miksi on tärkeää lähettää seurakunnista osallistujia koulutukseen?

Hyvä Sanoman Vammaispalvelussa on ollut jo useamman vuoden unelmana, että jokaiseen Suomen helluntaiseurakuntaan voitaisiin nimetä vammaisasioiden yhdyshenkilö. Tämä henkilö voi olla joko diakoni, joka ottaa vastuulleen hoitaa erityisesti vammaisten asiaa tai sitten seurakunnasta joku muu henkilö, jolla on näkynä auttaa ja saavuttaa vammaisia henkilöitä omassa paikallisseurakunnassa. Tämä henkilö voi olla joko itse vammainen, vammaisen omainen, maallisen työnsä kautta vammaisuuteen perehtynyt (esimerkiksi fysioterapeutti, lähihoitaja tai erityisopettaja) taikka henkilö, jolla on muuten elämänkokemuksensa tai muun syyn kautta herännyt kiinnostus vammaisia henkilöitä kohtaan. Toivommekin, että seurakunnan vanhimmistot voisivat nimetä tällaisen henkilön omaan seurakuntaansa vammaistyön yhdyshenkilöksi ja lähettää hänet heti tuoreeltaan saamaan koulutusta vammaisasioista.

Sinäkin voit olla aktiivinen. Ota yhteyttä oman seurakuntasi vanhimmistoon, ja kysy, onko meillä jo nimetty vammaistyön yhdyshenkilö. Ehkä voisit itse ryhtyä sellaiseksi, tai tiedät seurakunnassa jonkun, joka olisi tehtävään sopiva. Ole rohkea, ja tee ehdotus seurakuntasi vanhimmistolle. Seuraa myös Iso Kirjan sivuja, ja ilmoittaudu koulutukseen, näin edistämme yhdessä vammaisasioita!

Marjukka Anttila