17.2.2016 11.00

Käsi Kädessä -toimijat tapaavat huhtikuussa Lahdessa

Kehitysvammaisten Käsi kädessä toimintaa järjestetään jo usealla paikkakunnalla. Työssä mukana olevat kutsutaan ensimmäisen kerran valtakunnalliseen tapaamiseen Lahteen 6.4.2016.

Kun Pirjo ja Seppo Kuusisto vuonna 2004 alkoivat suunnitella Turun helluntaiseurakunnan yhteyteen nuorten ja aikuisten kehitysvammaisten Käsi kädessä-toimintaa ja kokoukset aloitettiin torstai-iltaisin kerran kuussa, he eivät kenties aavistaneet, miten kauas heidän näkynsä kantaa. Kymmenessä vuodessa Käsi kädessä-toiminta on levinnyt jo useammalle paikkakunnalle! Tällä hetkellä kehitysvammaiset kokoontuvat Turun lisäksi Helsingissä, Seinäjoella ja Lahdessa.

Moni kehitysvammatyöstä kiinnostunut on vuosien varrella käynyt katsomassa mallia Turussa. Käynnit ovat auttaneet hahmottamaan oman työn suunnittelua ja rohkaisseet aloittamaan. Työhön on tullut uutena piirteenä sekin, että useampi paikallisseurakunta jakaa yhteisen työn. Työtä aloitettaessa saatetaan kokea usein monenlaisia vaikeuksia ja vuosien myötä on löydetty oma malli toimia.

Kehitysvammaisten parissa toiminta tuo työhön omat haasteensa. Jos lapsi on osallistunutkin seurakunnan pyhäkouluun ja leireille, kasvaminen on tuonut vaikeuksia ymmärtämiseen ja osallistumiseen. Omaa paikkaa tai kavereita ei enää löydykään seurakunnassa. Miten kasvaa uskossa tai miten nuori tai aikuinen kehitysvammainen voi löytää Jeesuksen, kun jumalanpalveluksen puhe on liian monimutkaista tai kehitysvammaista oudoksutaan? Tämä on ollut esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Käsi kädessä-toiminnan aloittamisen motiivi.

Viime syksynä valtakunnallisen vammaistoimikunnan kokouksessa Turussa herätettiin ajatus, että eri paikkakunnilla Käsi kädessä-työtä tekevät vastuunkantajat kokoontuvat yhdessä. Päivämääräksi sovittiin lauantai 16.4.2016 klo 12.00-17.00 ja kokouspaikaksi Lahden helluntaiseurakunta.

Tapaamisen ajatuksena on jakaa hyviä kokemuksia, rohkaista jaksamaan työssä, katsoa yhteisiä tavoitteita tai yhteisiä pulmia ja löytää niille parhaita ratkaisuja. Käsi kädessä-työn toimijat tarvitsevat myös koulutusta ja sitä on hyvä yhdessä suunnitella.

Käsi kädessä-tapaamiseen on tervetullut siis jokainen jo kehitysvammaisten Käsi kädessä-työssä mukana oleva eri paikkakunnilla, Käsi kädessä-työtä aloitteleva tai suunnitteleva tai työstä kiinnostunut.

Tule mukaan!

Ota yhteyttä, jos tapaaminen kiinnostaa!

Anneli Karras