Ajankohtaista

Halosten uutiskirje 3/2020

Rauhan tervehdys Ivalosta!

 

Pitkä lämmin jakso on vaihtunut viileään pohjoisvirtaukseen ja lämpötila on saman tien pudonnut kymmenellä asteella. Olemme miettineet, että Addis Abebassa pohjoisvirtaukset tulevat Saharan suunnalta, joten siellä pohjoistuuli tuskin viilentää säätä. Toisaalta viilennystä ei edes tarvita, koska kaupunki on 2400 metrin korkeudella merenpinnasta, eikä yli 25 asteen lämpötiloja juurikaan esiinny.

Vaikka kesä on ollut välillä melkoisen tiivistä valmistautumista muuttoon, on samalla ollut hienoa olla edelleen mukana työssä täällä Lapissa.

 

Heti kesäkuussa alkoi Juha Ketolan “Vapauden tuuli ristiltä” -kampanja Nuorgamista. Olin Juhan mukana Nuorgamin lisäksi Utsjoella, Inarissa ja Ivalossa. Päivällä tapasimme ihmisiä kylien keskustoissa ja iltaisin oli tilaisuus joko sisällä tai ulkona. Ihmisiä tavoitettiin evankeliumilla runsaasti ja kierros jatkuu syksyn aikana aina Hankoon asti.

 

Heinäkuussa Lappia kiersi Pontus J. Back poikansa Sebastianin kanssa. Ulkoilmakonserteissa Inarissa ja Ivalossa oli yhteensä toista sataa kuulijaa ja sanoma Jeesuksesta oli kirkkaasti esillä. 

Ivalon lastenleiri sai viime tingassa uuden muodon Ukontuvalla sattuneen vesivahingon vuoksi. leiri muutettiin kahden päivän päiväleiriksi ja suurin osa päivästä vietettiin Ivalon keskustassa Saalemilla. Korona-aikana rukoushuoneella on tehty remontti ja salin takaosassa on nyt useampi pieni pöytä tuoleineen. Tämä tarjosi erinomaiset mahdollisuudet askarteluun ja muuhun leiritoimintaan. Jälleen kerran kaikki yhdessä vaikutti niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa! Leirin opetuksissa käytiin läpi Raamatun punainen lanka luomisesta iankaikkisuuteen. Melkoinen paketti neljälle opetustunnille, mutta varsin mukavasti tuntui onnistuvan!

Kesän aikana olemme vierailleet kaikissa niissä Lapin seurakunnissa, jotka tulevat olemaan mukana Etiopian työn kannatuksessa Ivalon lisäksi. Yhtenä sunnuntaina vierailimme Ylitorniolla ja Pellossa, toisena Sodankylässä ja Rovaniemellä ja kolmantena Kemissä ja Torniossa. Sallan seurakunnassa kävin vielä kiittämässä hyvästä yhteistyöstä kuluneiden vuosien aikana. Kiitos kaikille muillekin Lapin seurakunnille siitä yhteydestä, mitä vuosien varrella on saatu kokea!

Ensi viikolla lähdemme muuttamaan Eevaa Joensuuhun ja pian sen jälkeen me muut suuntaamme 6800 kilometriä kohti etelää. Kiitos, kun muistatte edelleen rukouksin! Etiopian työstä uutisoinnin muoto on edelleen avoin, mutta jos haluat kuulla terveisiä työstämme, voit lähettää siitä tiedon minulle. Pyrimme kertomaan asiasta tarkemmin mahdollisimman pian.

Siunausta jokaiselle ja tervetuloa käymään Addis Abebassa!

 

Taneli, Auli, Pihla, Kaisa ja Visa Halonen

Halosten uutiskirje 2/2020

Rauhan tervehdys Ivalosta!


Paljon on tapahtunut sitten edellisen uutiskirjeen! Olemme käyneet Espanjassa, Eeva on palannut sieltä Suomeen, koko maailma on mennyt sekaisin koronan vuoksi ja perheemme tulevaisuus on saanut aivan uuden suunnan!


Ehdimme vierailla Eevan ja Kehusmaan perheen luona ennen koronakriisin tuomia rajoituksia. Matka oli onnistunut ja monipuolinen. Läheisten tapaamisen lisäksi saimme olla mukana seurakuntien toiminnassa sekä Cocentainassa, Castallassa että Torreviejassa ja toki myös tutustua turistinäkökulmasta Kaakkois-Espanjan alueeseen. Nyt niin Eeva kuin Kehusmaan perhekin ovat jo Suomessa ja Kehusmaat ovat asettuneet Kemijärvelle, missä Janne aloittaa työn seurakunnan pastorina.


Kevättalven aikana pääsimme käymään Aulin kanssa yhdessä Kemin ja Tornion seurakunnissa. Lisäksi ehdin vierailla Sallassa ja Posiolla ennen työn muuttumista etätyöksi. Poikkeuksellinen tilanne on antanut myös poikkeuksellisia mahdollisuuksia. Olen toukokuun ja kesäkuun alkupuolen pääsääntöisesti kesälomalla, mikä on lintuharrastuksen ja kevään etenemisen seuraamisen näkökulmasta mainio juttu. Kriisin seurauksena olen tehnyt ensimmäiset etäsaarnani, jotka löytyvät myös YouTubesta.


Viimeiset kuukaudet ovat laittaneet perheemme elämän melko perusteellisesti uusiksi. Helmikuussa näin “sattumalta” Fidan ilmoituksen, jossa haettiin opettajia Addis Abebassa sijaitsevaan kansainväliseen kristilliseen kouluun Bingham Academyyn. Suhtauduimme aluksi mahdollisuuteen Etiopiaan muuttamisesta huumorilla, mutta sen verran kiinnostus heräsi, että otimme asian rukoukseen. Yllättävän nopeasti tilanne kääntyi niin, että kaikki viisi vielä kotona asuvaa perheenjäsentä kokivat suunnan oikeaksi, jos ovi vain avautuu. Nyt se on jo hyvin pitkälle auki ja kaiken todennäköisyyden mukaan muutamme Addis Abebaan elokuussa vähintään kahdeksi vuodeksi.


Muutos johtaa muutoksiin ja yksi sellainen on tietysti nykyisen työn päättyminen. Lapin alueella tulee jatkossakin olemaan yhteysevankelista, mutta todennäköisesti otona, kuten minäkin ensimmäiset vuodet olin. Uutisia työstämme tulee edelleen, mutta niiden muoto ja julkaisupaikka ovat vielä avoimia. Luultavasti ainakin yksi tällainen uutiskirje tulee vielä kesän aikana ja siinä vaiheessa tiedämme joistakin asioista jo enemmän.


Näillä näkymin, rajoitusten hiljalleen helpottaessa, edessä on kohtuullisen normaali kesä leireineen, evankeliointikampanjoineen ja seurakuntavierailuineen, mutta samalla jatkuu tiivis valmistautuminen muuttoon ja uuteen työhön. Pyrimme vierailemaan kaikissa nykyisissä ja tulevissa kannattajaseurakunnissa ennen lähtöämme, joten toivottavasti tavataan vielä kasvokkain.


Siunausta ja kiitos tuestanne! Rukoillaan niin Lapin, Suomen, Etiopian kuin koko maailman puolesta!


Taneli, Auli, Pihla, Kaisa ja Visa Halonen

Halosten uutiskirje 1/2020

Rauhan tervehdys Ivalosta!

Uusi vuosi ja vuosikymmen on lähtenyt mukavasti liikkeelle. Talvea on Ivalossa ollut riittävästi, toisin kuin eteläisessä Suomessa. Lunta on metrin verran ja pakkasta oli muutamana päivänä yli 30 astetta – onneksi vain muutamana. Nyt on hyvä hetki suunnata Ivaloon, jos hiihtolajit kiinnostavat!

Eeva oli kuukauden verran kotona joulun aikaan, mutta totesi takaisin Espanjaan lähtiessään olevansa menossa kotiin. Olemme menossa koko perheenä tapaamaan häntä ja Kehusmaan perhettä kevään aikana. 

Viime vuoden viimeisenä sunnuntaina Ivalossa oli kastejuhla. Kasteelle menijöitä oli kaksi, ja heistä toinen oli meidän Visa. Sain itse toimia tilaisuudessa kastajana. Tämän vuoden puolella on myös ollut yksi kastejuhla, jossa kasteelle meni 31-vuotias ennen joulua uskoon tullut mies. Kiitellään Herraa näistä voitoista ja jatketaan rukousta ja työn tekemistä!

Lasten kerho on jatkunut joulutauon jälkeen Ivalossa ja mukaan on tullut myös uusia lapsia. Kiitos, kun muistatte kerholaisia ja meitä kerhon pitäjiäkin rukouksin. Rukoilemme johdatusta myös muun lapsi- ja nuorisotyön suhteen, jotta osaisimme tehdä sen, mitä kuuluu tehdä ja jättää tekemättä sen, mitä ei kuulu tehdä.

Myös vierailusta Ylitornion ja Pellon seurakunnissa jäi toiveikas olo. Molemmissa mukana oli uusia kasvoja, joista osa oli paikkakunnalle muuttaneita uskovia ja osa hiljattain uskoon tulleita. Pellossa vierailin ensimmäistä kertaa myös koululla, jossa olen itsekin yläasteen ja lukion aikoinaan käynyt. Havahduin vasta ensimmäisen tunnin alkaessa siihen, että osa mukana olevista oppilaista on varmasti omien entisten koulukaverieni lapsia. Kehotin heitä kertomaan vanhemmilleen terveisiä.

Kaiken kaikkiaan Lapin tilannetta ajatellen on viimeisten kuukausien aikana vahvistunut varovaisen toiveikas olo. Pientä tuulenvirettä tuntuisi olevan ilmassa. Rukoillaan, ettemme me ihmiset menisi hosumalla pilaamaan sitä, mitä Jumala on tekemässä! Me odotamme usein suurta ja näyttävää läpimurtoa. Kun Jumala ilmestyi Elialle Horebilla, Hän ei kuitenkaan ollut myrskyssä, maanjäristyksessä eikä tulessa, vaan hiljaisessa tuulessa. Jos annamme tämän tuulen jatkaa puhallustaan, pysymme nöyrällä mielellä, emmekä lähde kuuluttamaan valtavia läpimurtoja, saamme tulevina aikoina ihmetellen katsella ympärillemme, kun näemme Herran toimivan kaikkialla.

Kiitos tuestanne ja siunattua lopputalvea!

Taneli, Auli, Pihla, Kaisa ja Visa Halonen

Halosten uutiskirje 5/2019

Rauhan tervehdys Ivalosta!

Tänään Ivalossa oli pilvistä ja lumisateista. Päivä ei valjennut juuri sinistä hetkeä kummemmaksi. Kaamos on pimeimmillään ja on mukava rauhoittua viettämään joulua. Lunta on jo yhden talven tarpeiksi, noin puoli metriä. Saa nähdä kuinka paljon ehtii kertyä kevääseen mennessä…

Espanjassa syksyn asustellut Eeva on tullut noin kuukaudeksi takaisin Suomeen ja Ivaloon, joten koko oma porukka on koolla. Maanantaina meille muutti myös kaksi viktoriankaijasta, jotka tuovat pienen trooppisen tuulahduksen talon väri- ja äänimaailmaan.

Yippee-konsertti King's Cross Methodist Churchissa.

Koko vuoden 2019 jälkimmäinen puolisko on ollut monipuolinen ja mielenkiintoinen. Olemme saaneet tehdä työtä Herralle koko perheenä. Syyskuussa aloitetussa lastenkerhossa on ollut enimmillään 10 osallistujaa. Pihla ja Kaisa ovat olleet mukaan apuohjaajina ja Visa on yksi kerholaisista. Kerholaiset ovat mukana esiintymässä ensi sunnuntaina pidettävässä seurakunnan joulujuhlassa.

Lokakuun loppupuolella vierailimme Hämeen yhteysevankelista Teemu Kasken kanssa Inarin kunnan kaikilla kouluilla. Teemu kertoi oman tarinansa, johon kuuluvat mm. isän kuolema, nyrkkeilyura, päihteet, raitistuminen ja uskoontulo. Inarin koululla pidettiin lisäksi kuntonyrkkeilytunti ja Sevettijärven koululla kuvaamataidon tunti.

Myös nuorteniltoja on pidetty Ivalossa melko säännöllisesti lokakuusta lähtien. Nuoret ovat aloittamassa Base-rukousvälituntitoiminnan Ivalon lukiolla lähiaikoina. Muistetaan heitä rukouksin!

Syksyn kohokohta oli Yippee-matka Lontooseen. Mukana oli yhteensä 22 laulajaa ja aikuista Inarista, Rovaniemeltä, Kemijärveltä ja Helsingistä. Ryhmä oli melkoisen monikansallinen, sillä edustettuina olivat suomalaiset, saamelaiset, ukrainalaiset, japanilaiset ja brasilialaiset. Perillä saimme tutustua paikallisiin uskoviin ja pitää kaksi konserttia Epsomin ja King’s Crossin metodistikirkoissa yhteistyössä britannian kiinalaisten kanssa. Pieni näyte-esiintyminen oli myös pienessä japanilaisessa seurakunnassa. Viimeinen päivä oli sitten kaupunkiin tutustumista ja ostoksilla käymistä. Matkalla voi olla vielä arvaamattoman suuria vaikutuksia ja pyydänkin muistamaan myös tätä asiaa rukouksin.

Loppusyksyn ja alkutalven aikana olen vieraillut Lapin alueella Sallassa, Kemissä, Torniossa ja Kolarissa. Sallassa pastori Olli Teukku oli järjestänyt vierailutunnit paikalliselle yläasteelle ja saimme pitää koko päivän tunteja, joilla käsiteltiin kristinuskon perusteita. On myös ollut hienoa nähdä, kuinka uusia nuoria aikuisia on tullut mukaan seurakuntiin ja vastuutehtäviin.

Kuluneen vuoden aikana tapahtui monia muutoksia perheessämme ja työssämme. Lähdemme uudelle vuosikymmenelle odottavin mielin luottaen siihen, että vanhurskaiden polku kirkastuu kirkastumistaan. Siunattua joulua, uutta vuotta ja vuosikymmentä! Mennään yhdessä eteenpäin!

Taneli, Auli, Eeva, Pihla, Kaisa ja Visa Halonen

Halosten uutiskirje 4/2019

Rauhan tervehdys Ivalosta!

Syksy on siinä vaiheessa, että ajankohtaisia asioita ovat talvirenkaiden vaihtaminen autoon ja lintujen talviruokinnan aloittaminen. Ensi viikolla pitäisi kuitenkin olla luvassa lämpenevää, sillä lähdemme Jippii- tai oikeastaan Yippee-kuoromatkalle Lontooseen. Vaikka kyseessä ei ole mikään rantalomakohde, on lämpöasteita luvattu yli 15. Matkaterveisiä tulee sitten seuraavassa kirjeessä. Kiitos, kun muistatte matkaa rukouksin!

Edellisessä kirjeessä kerroin Ukontuvan kesäleiristä ja siellä uskoon tulleista lapsista. Pyysin muistamaan rukouksin sitä, että osaisimme tukea heitä oikealla tavalla. Konkreettinen rukousvastaus on ollut viikottainen lastenkerho, jota on nyt pidetty neljä kertaa. Kerholaisia on ollut 6-8 eli suurin osa ala-asteikäisistä ivalolaisista, jotka olivat mukana leirillä. Rukoillaan edelleen viisautta ja rakkautta heidän ohjaamiseensa! Upeaa on ollut myös se, että olemme saaneet olla kerhossa palvelemassa ja osallistumassa koko perheenä – Espanjaan muuttanutta Eevaa lukuun ottamatta.

Vuodenvaihteessa Avainmedian tehtäviin siirtyvä Marko Selkomaa oli syyskuussa viimeistä kertaa Lapissa Hyvä Sanoma ry:n kampanjaevankelistana. Mukana kierroksella oli myös Tapani Kauppinen Ivalosta. Vierailimme Sallan, Posion, Kemijärven ja Rovaniemen seurakunnissa. Posion tilaisuudessa todisti olympiamitalisti Kaarlo Maaninka, joka on syntyperäinen posiolainen. Jokaisessa tilaisuudessa oli ainakin yksi henkilö, joka halusi ottaa Jeesuksen vastaan pelastajanaan. Yhteensä uskonratkaisun tehneitä oli yhdeksän. Kiitos Herralle!

Helluntaiherätyksen vastuunkantajien Syyspäivät pidettiin tänä syksynä Seinäjoella. Päivien anti oli todella monipuolinen: toisaalta nuoren sukupolven edustajat Ryan ja Jessica Adams haastoivat muutokseen, toisaalta kuultiin henkilökohtaisia tarinoita loppuunpalamisesta ja viimeisenä päivänä 70-vuotias Bill Wilson osoitti, että vauhdin ei tarvitse hyytyä virallisen eläkeiän saavuttamisen jälkeenkään. Yleistunnelma Syyspäivillä oli erittäin avoin ja teeskentelemätön. Juuri valossa vaeltamiseen ja rehellisyyteenhän meidät on kutsuttu, joten on upeaa, että johtajat näyttävät siinä esimerkkiä! On myös aina hienoa tavata ennestään tuttuja vastuunkantajia eri puolilta Suomea ja samalla tutustua uusiin ihmisiin. Ivalosta lähtiessä matkaan tulee lisäarvoa myös autossa käytävien keskustelujen myötä.

Kiitos, kun olette työssä mukana rukouksin ja taloudellisesti! Pysytään yhteisessä rintamassa ja pidetään katse kohti Kristusta!

Taneli, Auli, Pihla, Kaisa ja Visa Halonen

Halosten uutiskirje 3/2019

Rauhan tervehdys Ivalosta!

Kesä näyttää tällä hetkellä olevan ainakin tauolla, toivottavasti ei vielä kokonaan ohi. Upean hellejakson jälkeen päivälämpötilat ovat painuneet kymmenen asteen tuntumaan, eikä merkittävää lämpenemistä ole lähipäivinä luvassa. Helteiden aikana uusi asuinpaikkamme Ivalojoen rannalla tarjosi parastaan: parin minuutin soutu- tai melontamatkan päässä on hiekkaranta, siitä alavirtaan jatkuu veden peittämä hiekkasärkkä ja sen vieressä on juuri sopivan syvyinen “uima-allas”. 

Koulut alkavat Ivalossa 13.8. Pihla aloittaa lukion, Kaisa siirtyy yläasteen puolelle ja Visa alkuopetuksesta kolmoselle. Suurin muutos tapahtuu keväällä ylioppilaaksi valmistuneen Eevan kohdalla. Ovi yliopistoon ei vielä auennut, mutta vaihtoehto B vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Suuntana on etelä, kuten olettaa saattoi, mutta matka piteni alkuperäisestä suunnitelmasta melkoisesti. Eeva matkustaa Suomessa lomalla olleen Kehusmaan perheen kanssa Espanjan Cocentainaan ja toimii siellä heidän kahden lapsensa kotiopettajana. Haasteita varmasti riittää, joten kiitos, että muistatte rukouksin!

Aulin työt K-Supermarket Ivalossa jatkuvat melko entisellään. Omassa toimenkuvassani tapahtuu jonkin verran muutosta, kun kannattajaseurakuntien määrä vähenee syyskuun alussa 12:sta 8:aan. Mukana ovat jatkossa Ivalon lisäksi Kemi, Kolari, Pello, Posio, Salla, Tornio ja Ylitornio. Muutoksen myötä työn sisältöä täsmennetään jokaisen seurakunnan tarpeiden mukaan. Kannatuksessa on vielä jonkin verran vajausta, mutta uskomme, että sekin asia järjestyy syksyn aikana.

Kesän alussa teimme koko perheenä kierroksen eteläiseen Suomeen. Pian sen jälkeen suuntasimme töihin jäänyttä Aulia lukuun ottamatta Keuruun juhannuskonferenssiin. Konferenssin teema oli tänä vuonna paras mahdollinen: Jeesus. Muutenkin tapahtumasta jäi erittäin positiivinen tuntu ja myös säät olivat merkittävästi edellisiä vuosia paremmat.

Kesän kohokohta oli kuitenkin oman seurakuntamme kesäleiri Ukontuvalla. Mukaan tuli paljon Ivalolaisia lapsia seurakunnan ulkopuolelta ja koko leirin ilmapiiri oli erittäin hyvä. Parasta oli se, että viimeisenä iltana viisi leiriläistä halusi lähteä seuraamaan Jeesusta omassa elämässään! Syksyn alussa on tarkoitus aloittaa lastenkerho, johon kutsutaan ensisijaisesti leirillä olleita. Rukoillaan erityistä rakkautta ja viisautta, että osaisimme johtaa lapsia eteenpäin uskon tiellä!

Alkavan syyskauden aikana Lapin alueelle on tulossa mm. Leo Niemelän, Helena Kärkkäisen ja Marko Selkomaan kokouskierrokset. Omat vierailuni painottuvat nyt kannatuksessa mukana oleviin seurakuntiin ja samalla hiotaan työnkuvia jokaisen paikkakunnan kohdalla.

Kiitos kaikesta tuestanne! Muistetaan rukouksin ja tavataan matkan varrella!

Taneli, Auli, Eeva, Pihla, Kaisa ja Visa Halonen