ausprobieren (= Uelin malli ja harjoittelu sivu)

Viittomakielen päivä 12.2.

Viittomakielen päivää vietetään nyt 13. kertaa, ja se on ottanut paikkansa Suomen viittomakielisen yhteisön tärkeimpänä juhlapäivä. Päivä on myös kuurojen opetuksen isän, Carl Oscar Malmin, syntymäpäivä (1826–1863). Hän perusti ensimmäisen kuurojen koulun Porvooseen 1846.

Abbe de Epee

Ranskalainen pappi nimeltään Abbe de Epee, köyhien auttaja, kohtasi matkallaan kaksi nuorta kuuroa sisarta. Hän käveli pimeänä yönä vuoristoseudulla etsien majapaikkaa. Hän näki huonokuntoisen talon ja käveli sen luokse. Abbe koputti oveen, mutta kukaan ei tullut avaamaan. Hän koputti uudelleen, mutta edelleenkään ovea ei avattu. Lopulta pappi oven avattuaan näki takkatulen ääressä kaksi nuorta tyttöä kutomassa. Hän puhutteli tyttöjä, mutta tytöt eivät vastanneet eivätkä reagoineet. Pappi puhutteli heitä uudestaan. Hän istuutui hämmentyneenä – kunnes huoneeseen saapui tyttöjen äiti. Papin ihmeteltyä asiaa äidille, tämä kertoi tyttöjen olevan kuuroja.

Abbe de Epee hämmästyi ja ymmärrettyään tyttöjen tilanteen halusi auttaa kuuroja kommunikoimaan. Hän myös perusti Pariisin kuurojen koulun. Se oli viittomakieliseen opetukseen keskittyvä koulu 1700-luvulla. Sieltä opetusmenetelmä levisi maailmalle.

Kirkon historia

Varhaisimmat kirkon historiakirjat kertovat, että osa silloisista papeista ajatteli, että kuurot eivät voi pelastua eivätkä päästä taivaaseen, koska eivät kuulee Jumalan sanaa. Heidän ajatuksensa pohjautui Raamatun tekstiin; kirje Roomalaisille 10:17: ”Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta.” Koska kuurot eivät kuule, varhaisimmat kirkon papit luulivat…

Mutta kiitos Jumalalle, että viittomakieli on meidän äidinkielemme. Kädet voivat viittoa ja kertoa ilosanoman Jeesuksesta ja pelastuksesta: se, joka ottaa Jeesuksen vastaan ja uskoo Häneen, saa Jeesukseen sydämeensä. Halleluja! Monet kuurot ovat uskoneet, kokeneet uudestisyntymisen ja Pyhällä Hengellä täyttymisen. Kiitos Herralle!

Nykyään seurakunnassa näkyy viittomakielen tulkkausta jumalanpalvelusten nettilähetyksen välityksellä ja voimme kommunikoida kuulevien kanssa tulkin välityksellä.

Lopuksi haluan opettaa viittomakieltä. Siltä varalta, että tapaatte kuuroja ystäviä, seurakunnassa tai kadulla, voitte opetella kolme viittomaa. Näytän, miten viittoa ”Jeesus rakastaa sinua”, ”Rauhaa” ja ”Jumalan siunausta”.

Hyvää viittomakielen päivää!
Jumalan siunausta kaikille!